Cafeaua, o bautura pe care ne-am obisnuit sa o consumam zilnic, poate fi mai mult decat o ceasca de trezire dimineata si zecile de variante pentru prepararea ei au nevoie de ustensile si aparate de la cele mai simple, cum ar fi un simplu ibric, pana la cele mai sofisticate, precum expresoarele profesionale. Noi ne-am facut temele si am cautat cele mai comode variante de facut cafea ACASA. Va invitam mai jos sa va alegeti ce vi se potriveste mai bine pentru a putea savura o cafea buna inainte de a pleca la serviciu sau in dimineatile tarzii de duminica.
Presa franceza
Lasand ibricul deoparte, presa franceza este poate cel mai ieftin si comod „aparat”, daca ii putem spune asa, pentru a ne pregati o cana de cafea delicioasa. Desi se crede ca a fost inventata in Franta, de unde probabilisi ia si numele, presa franceza a fost patentata in anul 1929 de designerul italian Attilio Calimani, apoi acest model a fost modificat de Faliero Bondanini care in 1958 a si inceput sa o produca in masa la o fabrica din Franta, de unde s-a raspandit si in restul Europei, cu precadere la britanici si danezi.
Dar ce este presa franceza si cum preparam cafeaua cu ajutorul ei? Presa franceza este o cana de sticla, cu maner si piston cu sita in capatul acestuia, ce tine zatul separat de bautura. Cafeaua se prepara punand cateva lingurite de cafea macinata la granulatie medie in cana de sticla si adaugand apa fiarta (la 90-96 grade Celsius) peste aceasta. Se pune apoi capacul, avand grija sa tinem pistonul ridicat deasupra bauturii, timp de cel putin un minut. Dupa infuzie, cafeaua si apa se amesteca bine cu o lingurita si se mai lasa 2-3 minute, urmand apoi sa fie lasat pistonul cu sita in jos, pentru a separa bautura de zat, apoi se toarna in cesti si se poate servi.
Filtrele de cafea
Filtrele de cafea sunt potrivite pentru mai multe cesti de cafea si in special pentru cei care vor sa scape de urmele de zat. Desi par aparate banale, in ultimii ani producatorii de filtre de cafea au venit cu noi idei de a simplifica vietile clientilor si au introdus aparate cu „aroma control” si sistem „Flavor Savor” , functii de pastrare la cald, timer programabil, inchidere automata dupa cateva ore, deschidere frontala a suportului filtru, capacitate de pana la 12 cesti de cafea, dispensere manuale sau suport de ceasca reglabil.
Expresoarele
Fara indoiala, metoda optima de preparare a unei cafele este expresorul, care desi este mult mai scump (un expresor bun pentru folosire „acasa” ajungand sa coste cateva sute de euro), ne permite sa fim creativi si sa incercam si alte retete de cafea cum ar fi cappuccino sau caffe latte. Espressoarele folosesc pompe cu aburi sau cu presiune. Majoritate expresoarelor comerciale sunt prevazute cu pompa de presiune, cafeaua obtinuta astfel fiind mult mai aromata. Expresoarele functioneaza fie cu cafea macinata in prelabil, fie cu pastile de cafea, fie cu boabe de cafea, in cazul aparatelor performante care rajnesc cafeaua chiar inainte de o prepara. Aparatele de cafea cu rasnita incorporata au avantajul de a oferi o cafea mult mai aromata, pentru ca boabele sunt proaspat rajnite de fiecare data si dozate in mod automat, astfel incat un espresso savuros (sau chiar 2 simultan) sa poata fi obtinut prin simpla apasare a unui buton. Pentru retetele de cafea ce contin lapte, expresoarele automate cu rezervor de lapte inclus.