Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, putini stiu insa ca exista mai multe specii de arbori de cafea, ce produc peste 25 de tipuri de cafele. Cele mai populare sunt cafeaua arabica si cafeaua robusta, cultivate in special in America Centrala si de Sud, India si Africa. Mai mult de trei sferturi dintre tipurile de cafea produse pe Glob fac parte din categoria Arabica, in timp ce restul intra in categoriile Robusta, Liberica sau Maragogype.
Este interesant faptul ca pe piata exista diverse arome de cafea Arabica produse din acelasi tip de boabe, diferenta facand-o regiunea in care au fost cultivate. Varietatea aromelor este data de solul pe care cresc si schimbarile climatice din regiunea geografica respectiva. Spre exemplu, cafeaua arabica din Etiopia este recunoscuta pentru aroma fina, usoara, rafinata, completata de un iz floral. Pe de alta parte, boabele de cafea arabica din Kenya au un gust mult mai amar si puternic, iar cele din America Latina, si ele usor amare, au aroma de cacao sau alune. Cea mai cunoscuta cafea Arabica este insa cultivata in Columbia si este si cea mai populara printre consumatori, avad o aroma indrazneata, textura mai densa, cu note finale de nuca si cacao.
Cafeaua Robusta, cunoscuta si sub numele de Canephora, a fost descoperita in Congo si spre deosebire de cea Arabica, este produsa din boabe mult mai usor de crescut, rezistente conditiilor climatice dure, nefavorabile altor specii de arbori de cafea. Aroma cafelei robuste are mai putina personalitate decat cea Arabica, are continut de cofeina redus, insa este mult mai ieftina si in general preferata de producatorii de cafele solubile.
Cafeaua Liberica, dupa cum o recomanda si numele, este originara din Liberia, Africa. Cafeaua Liberica intra si ea in categoria cafelelor „comerciale”, asemanatoare cu cea Robusta ca aroma, dar detine doar 2 % din productia de cafea din lume. Cultivata in zone cu umiditate ridicata si temperaturi cuprinse intre 20 şi 25°C, cafeaua Liberica se gaseste in mare parte in Africa Centrala si de Vest, din Liberia spre Uganda si Angola, dar si in zone unde a fost naturalizata: Seychelles, insulele Andamar si Nicobar, America Centrala, Indiile Occidentale, Brazilia, Columbia sau Venezuela.
Cafeaua Maragogype, considerata „elefantul” boabelor de cafea datorita marimii considerabile, este o specie hibrid rezultata prin incrucisarea speciilor arabica si liberica si creste in Guatemala, Brazilia si Mexic, avand o aroma bogata, acra-amaruie, usor acida, potrivita pentru cafelele preparate la filtru sau expresor.