Arborele de cafea sau Coffea arabica este un arbust ce face parte din familia Rubiacee, avand peste 60 de specii diferite, ce cresc cu precadere in regiunile tropicale si subtropicale (Africa de Est si Yemen, Madagascar, insulele Oceanului Indian, America Centrala, Caraibe, Madagascar etc.), la o latitudine cuprinsa intre 22 si 24°, unde clima este calda si umeda, cu o temperatura medie anuala de 25 °C, oscilatiile de temperatura medie anuala fiind de 0,5 – 0,6 °C si cantitatea de precipitatii de aproximativ 2.500 mm. Arborele de cafea este cultivat la altitudini intre 200 m si 1200 m, ajungand chiar sa se cultive si in zone mai inalte, la 2000 m, de unde cafeaua recoltata se numeste si “high ground coffee”, sau cafea de altitudine inalta. In regiunile tropicale arborele de cafea se cultiva in general in ferme intercalate cu bananieri, porumb si ricin, care il protejeaza de factorii daunatori si ii ofera umbra in zilele prea insorite, in timp ce in regiunile subtropicale, unde conditiile climatice sunt ceva mai blande, plantatiile de Coffea arabica se dezvolta sub cerul liber.
Arborele de cafea are forma unui con, cu trunchi drept, cu frunzis des, asemanator celui de laur, si atinge inaltimi de 5 pana la 15 metri, in functie de specie, in cazul culturilor controlate fiind insa taiati la o inaltime de aproximativ 3 m, pentru a da un numar mai multe de fructe si pentru usurarea recoltarii.
Florile arborelui de cafea sunt albe, sub formă de ciorchine și au un parfum foarte puternic ce aminteste de parfumul florilor de portocal sau iasomie, in secolul al XVII-lea arborele de cafea fiind cunoscut si sub denumirea de “iasomie arabica“. Formate din cate cinci sau sase petale, florile arborelui de cafea cresc la baza frunzelor in ciorchini de cate 8 pana la 15 flori ce produc fiecare acelasi numar de fructe. Desi nu traiesc mai mult de cateva ore, florile arborelui de cafea se inlocuiesc repede, fiind ceva comun ca pe ramurile unui arbore sa se gaseasca deopotriva muguri infloriti, flori trecute, fructe verzi, dar si coapte.
Fructele de cafea mai sunt numite si “cirese” datorita asemanarii cu acest fruct si sunt initial verzi, apoi se coc pe parcursul mai multor luni, devenind usor galbui, rosii, iar la final aproape negre, perioada ideala pentru recolta fiind cea in care fructele devin rosii, Un arbore de cafea tanar poate furniza la recoltare in medie 2,5 kg de fructe din care se pot obtine in urma prelucrarii aproximativ 500 g boabe de cafea verde sau o cantitate de 400 g cafea prajita.
Dintre cele peste 60 de specii de arbori de cafea, cele mai cunsocute sunt cele din care se obtin cafelele Arabica, Robusta si Liberica si sunt cultivate in special in America Centrala si de Sud, India si Africa. Mai mult de trei sferturi dintre tipurile de cafea produse pe Glob fac parte din categoria Arabica, in timp ce restul intra in mare parte in categoriile Robusta sau Liberica.