Conform unui nou studiu de la Harvard, consumarea a doua pana la patru cescute de cafea pe zi poate reduce depresia si riscul de suicid cu pana la 50 % in randurile femeilor si barbatilor.
Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au pus cap la cap rezultatele mai multor studii facute in anii precendenti si au ajuns la concluzia ca riscul de suicid printre adultii care beau cateva cesti de cafea (cu cofeina) zilnic scade la jumatate fata de riscul de suicid pe care si-l asuma cei care beau cafea fara cofeina, cafea foarte putina sau deloc.
Studiul a fost facut pe 200 000 femei si barbati deopotriva si a examinat informatiile legate de consumul lor zilnic de cofeina din mai multe surse, incluzand ceaiul, sucurile si ciocolata, desi pentru majoritatea sursa de cofeina principala a fost cafeaua si pe o perioada de sase ani si jumatate s-au inregistrat numai 277 de decese prin sinucidere.
Concluzia este ca bauturile ce contin cofeina pot juca rolul de anti-depresiv usor, prin stimularea neurotransmitatorilor acetilcolina si dopamina, responsabili de cresterea bunei dispozitii.
Pe de alta parte, inainte sa va grabiti spre cana de cafea, trebuie sa stiti ca bauta in cantitati foarte mari, cafeaua poate avea exact efectul opus, si anume acela de a va deprima. Rapoartele publicate in urma a numeroase studii au demonstrat ca daca este consumata in cantitati prea mari, dupa acel boost de energie temporar pe care ni-l da, cafeaua creste nivelul de insulina din sange, ceea ce reduce nivelul glucidelor, lasandu-ne lipsiti de energie si tristi.