Că gustul de ars al cafelei espresso este cauzat de faptul că barmanul arde laptele sau că temperatura la extracție este prea ridicată.
Adevărul este că gustul ars provine de la acidul tanic care se găsește în mod natural în cafea și cu tehnici incorecte de extracție, se scurge în cafea.
Că obținem un espresso mai tare dacă lungim procesul de extracție.
Adevărul este că toată puterea unui espresso este extrasă în primele 20 de secunde și că, prin extinderea procesului, tot ce obțineți este acidul tanic cu gust amar.
Că 100% Arabica asigură cel mai bun espresso pe bază de lapte.
Acest lucru este valabil în general pentru un espresso scurt (fără lapte), nu este valabil pentru cafeaua făcută cu lapte. Un 90% Arabica / 10% Robusta este cam amestecul potrivit pentru espresso-urile pe bază de lapte, deoarece duritatea bobului Robusta permite măcinarea unui amestec mai fin, care favorizează în continuare extracția perfectă, fără a se bloca. Gustul mai acid al Robustei atenuează gustul grăsimii din lapte.
Că boabele de o calitate mai bună este ingredientul cheie pentru un espresso cu gust mai bun.
Adevărul este că priceperea barmanului este cel mai bun ingredient pentru un gust desăvârșit al espresso-ului.
Barmanii necalificați vor face în continuare un espresso prost, chiar și cu cele cele mai bune boabe din lume, dar un barman calificat poate folosi chiar și boabe de calitate mai slabă pentru a produce un espresso acceptabil.
5.
Boabele de cafea proaspăt prăjite sunt cele mai bune.
Adevărul este că aromele din boabele de cafea prăjite continuă să se dezvolte până la două săptămâni după prăjire și evidențiate de dioxidul de carbon care continuă să fie emis. Cele mai
bune boabe de cafea sunt cele folosite după 2-3 săptămâni de la prăjire.
Că aciditatea dă un gust rău cafelei.
Adevărul este că aciditatea din cafea este cea care oferă nota personală unei cești de cafea, deoarece fără o aciditate suficientă, cafeaua ar avea tendința de a fi plată și plictisitoare. Gustul acidului tanic este rău și mulți oameni îl confundă cu gustul acid.
Că ceașca de carton este mai bună pentru mediu decât cea din poliester.
Adevărul este că ceștile de carton pot consuma mai multe resurse neregenerabile, cresc riscul de contaminare, sunt acoperite la interior cu o folie care încetinește semnificativ procesul de biodegradare și poate elibera metan dacă este descompusă. Mai mult, fabricarea cartonului necesită de obicei substanțe chimice anorganice care produc propriile efecte negative asupra mediului.
Că râșnițele cu bavuri sau cu lamă fac un espresso la fel de bun ca o râșniță conică.
Adevărul este că numai râșnița conică poate produce rezistența perfectă pentru a extrage cele mai aromate substanțe din cafeaua măcinată.