foto: coffee-man.ua
Băutorii de cafea știu bine că o ceașcă de cafea consumată dimineața ne asigură nivelul energetic necesar începerii unei noi zile. Dar oamenii de știință completează acest fapt cu o descoperire recentă la care s-a ajuns prin abordarea relației dintre consumul de cofeină și practicarea exercițiilor fizice, descoperire datorată grupului de cercetători din cadrul Departamentului de Fiziologie al Universității din Granada (UGR). Conform acestora, o cantitate de aproximativ 3 mg/kg de cofeină, echivalentul unei cafele tari, consumată cu jumătate de oră înainte de o sesiune de aerobic crește semnificativ rata de ardere a grăsimilor. În plus, efectele cofeinei consumate înaintea unei sesiuni de exerciții fizice în partea a doua a zilei, sunt mai simțite decât în prima parte a zilei.
Scopul acestui studiu publicat în Revista Societății Internaționale de Nutriție Sportivă, a fost de a stabili dacă această substanță ergogenă, denumită cofeină și consumată la o scară extrem de mare pentru îmbunătățirea performanței sportive, sporește efectiv oxidarea sau procesul de „ardere” a grăsimilor în timpul exercițiilor fizice. De asemenea, „nici obișnuita recomandare de a face exerciții fizice pe stomacul gol pentru creșterea oxidării grăsimilor nu are o bază științifică, în sensul că nu se cunoaște dacă această creștere se datorează exercițiilor fizice matinale sau menținerii stomacului gol pentru o perioadă mai lungă”, ne lămurește autorul principal al studiului, Francisco José Amaro-Gahete, membru al Departamentului de Fiziologie al Universității din Granada (UGR).
Studiul în discuție a fost realizat pe un grup de 15 bărbați cu vârsta medie de 32 ani. Aceștia au fost supuși de patru ori la un test de efort prin exerciții fizice efectuat la intervale de șapte zile. Subiecților li s-a dat 3 mg de cofeină sau un placebo la orele 8 dimineața și 5 după-amiază. Menționăm că fiecare dintre participanții la studiu a finalizat testele de efort în toate cele patru situații și într-o ordine nestabilită: interval de câteva ore de la ultima masă, efectuarea de exerciții fizice ori consumul de substanțe stimulente. În cadrul cercetării, s-a urmărit standardizarea îndeaproape a situațiilor anterioare efectuării fiecărui test, precum și calcularea corespunzătoare a ratei de oxidare din timpul exercițiilor fizice.
Cum obținem rata maximă de oxidare a grăsimilor
Autorul studiului, Francisco J. Amaro, afirmă că rezultatele generale ale studiului arată că ingestia de cofeină cu 30 de minute înaintea unui test de efort prin exerciții aerobice a condus la creșterea oxidării grăsimilor în timpul exercițiilor fizice indiferent de momentul zilei. În mod mai specific, s-a putut observa că există o variație a oxidării grăsimilor timpul exercițiilor în funcție de momentul zilei: în a doua parte a zile au rezultat valori mai mari decât în prima parte a zilei.
Încă o concluzie a studiului este că prin consumul de cofeină crește oxidarea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice matinale într-un mod similar cu cel observat în cazul lipsei aportului de cofeină după-amiaza.
Pe scurt, acest studiu oferă persoanelor interesate o informație valoroasă: ingestia de cofeină în relație cu o sesiune de exerciții aerobice executate la o intensitate moderată și în a doua parte a zilei, crește procesul de ardere a grăsimilor în timpul exercițiilor fizice.
Citește și Doar gândul la cafea iți poate îmbunătăți concentrarea