logo site în format text 'totul despre cafea'

Africa si Arabia, principalele regiuni de provenienta a cafelei

 

copac_de_cafea

Cafeaua fost descoperita prima oara in Africa, mai exact, in Etiopia. Legenda spune ca arborele de cafea a fost desoperit in jurul anului 800 in Etiopia, cand un cioban pe nume Kaldi a observat ca turma pe care o pastorea se infrupta din fructele rosii ale arbustilor de cafea, asemanatoare cireselor. Mai tarziu, in perioada dintre anii 1000 si 1500, au inceput sa se impamanteneasca traditiile cafelei pe care le impartasim pana in zilele noastre, perioada in care Arabia a facut eforturi considerabile pentru a proteja si controla productia de cafea, refuzand sa exploreze si sa exporte fructele de cafea care erau de calitate inferioara, abia in secolul al XVII – lea incepand sa transporte cafeaua in toata peninsula Arabica. Din nou, legenda spune ca in momentul acela, un indian pe nume Baba Budan a plecat din Mecca cu seminte si le-a raspandit in toata zona, arborele de cafea incepand sa fie cultivat in toate regiunile din Peninsula Arabica si Africa pe care le stim astazi. Cea mai de calitate cafea produsa din culturile de aici este insa cea din Etiopia, Tanzania, Kenya si Yemen.

Etiopia
In Etiopia, sunt recunoscute trei regiuni principale de unde se recolteaza si se produce cafea – Haar, Ghimbi si Sidamo (cunoscut si sub denumirea de Yirgacheffe). Aproape toata cafeaua provenita din Etiopia este cultivata in ferme micute (cu exceptia catorva ferme administrate de Guvernul Etiopiei), in conditii optime si cu minimum de ingrasaminte chimice.

Kenya
Cafeaua produsa in Kenya este considerata de calitate superioara si preferata de consumatorii de cafea din multe parti ale lumii. Este cultivata in general in zona de sud a muntelui Kenya si spre capitala Nairobi, unde in fiecare marti in perioadele de sezon, cafeaua produsa aici este scoasa la licitatie. Acest “sistem” unic in lume de scoatere la licitatie a cafelei produse in Nairobi asigura standarde ridicate de procesare a cafelei si un pret corect pentru producatori, participantii fiind interesati in mod deosebit de calitatea cafelei pe care o vor lua acasa.

Yemen
Yemen este locul de origine al probabil celui mai popular tip de cafea din lume – Mocha. Numele Mocha a fost dat initial dupa numele portului din sudul Yemenului de unde se exporta o mare parte din cantitatea de cafea produsa aici si de aceea multe dintre tipurile de cafea Arabica au in componenta numelui cuvantul “mocha”. Cafeaua originala Mocha este cultivata si recoltata in zonele central-muntoase ale Yemenului si este procesata in mediu uscat, dupa traditii vechi de cinci sute de ani. In ultimii ani insa, numele Mocha a fost dat in general retetelor de cafea cu aroma de ciocolata si bauturilor pe baza de amestecuri de cafea, fara legatura cu traditionala cafea originara din Yemen.

Ultimele articole