Imaginea cuiva care bea cafea, tine o tigara intr-o mana, o carte in cealalta si pufaie indiferent, nu ne este deloc straina. Tigara si cafeaua au mers mereu impreuna, dar nu stim de ce. Multi ar putea presupune ca asocierea a fost facuta din cauza faptului ca ambele provoaca dependenta, dar nu este oare doar o asociere falsa?
Legatura intre cafea si tigara a fost atribuita mai multor cauze, de la efectul pe care il are cafeaua calda cand o bem, usurand inhalarea fumului de tigara, pana la asocierea intre aroma cafelei proaspat prajite cu fumul de tigara, care se pare ca sunt asemanatoare.
De-a lungul timpului s-au facut multe studii medicale asupra legaturii pe care oamenii o fac intre cafea si tigara. Cu toate acestea, se pare ca legatura dintre cafea si tutun e favorizata mai degraba de factorii psihologici, decat de vreo conexiune chimica intre acestea. Faptul ca ambele creeaza dependenta contribuie in mod cert la rata crescuta a consumului lor impreuna dar desi acest lucru poate creste dependenta oamenilor fata de oricare dintre substantele continute, totusi nu s-a demonstrat concret decat o asociere intre cele doua care este in mare parte culturala.
Multe campanii care incurajeaza renuntarea la fumat s-au concentrat pe legatura dintre cofeina si tutun pentru ca in general pauzele de cafea si ceai sunt vazute si ca pauze de tigara, acestea fiind consumate simultan. Legatura aceasta duce la dificultati in renuntarea la fumat pentru ca prin asociere, cafeaua sau ceaiul determina organismul sa ceara nicotina. In acelasi timp, abstinenta totala de la aceste substante s-a dovedit a fi problematica, persoanele care hotarasc sa se lase in acelasi timp si de fumat si de baut cafea avand sanse mai mari sa nu reuseasca.
Alte studii, care s-au concentrat pe reactiile chimice dintre nicotina si cofeina, au demonstrat ca fumatorii tind sa bea mult mai multa cafea decat nefumatorii, pentru ca abilitatea organismului lor de a metaboliza cofeina este mai mare si astfel simt nevoia sa consume mai multa cafea pentru a atinge un nivel de energie optim.