Shawn Steiman, autorul cartii „Cafeluta care le stie pe toate: culegere pentru crestere, rasnire si fierbere, fara compromisuri si fara scuze”, ne explica in primul capitol ce este atat de important la cafeaua „de inalta altitudine”, adica cafeaua obtinuta din arborii crescuti in munti.
Reclamele la cafea vorbesc de vreo cincizeci de ani despre importanta cultivarii arborilor de cafea la altitudini inalte, la munte si companiile producatoare de cafea inca se mai folosesc de acest argument cand incearca sa ne convinga ca brandul lor este cel ce merita cumparat. Te fac sa te intrebi daca se intampla ceva magic in munti sau daca e musai ca arborii de cafea sa fie departe de mare 🙂
Unii cercetatori sustin ca exista o diferenta de aroma intre cafeaua provenita din arbori de cafea crescuti la altitudini mari si cea provenita din arbori ce cresc la campie. Inclusiv Shawn Steiman sustine ca intr-adevar cafeaua crescuta la altitudini ridicate este mai acida si complexa.
La altitudini ridicate, presiunea atmosferica si temperaturile scad. Este binecunoscut faptul ca plantele reactoneaza la temperatura si ca aceasta le afecteaza in mod direct dezvoltarea. Trebuie sa luam in considerare de asemenea si faptul ca pe Glob, temperatura nu este influentata doar de altitudine, ci si de latitudine. Cu cat ne indepartam mai mult de ecuator, temperaturile scad. Asadar, 2500 m deasupra nivelului marii in Hawaii inseamna o temperatura mai rce decat 2500 m in Columbia. In timp ce cafeaua din Hawaii este acida si complexa, cafeaua columbiana nu poate fi la fel.
Desi aroma unei cesti de cafea poate fi influentata de multi factori, unul foarte important si mai putin luat in considerare este temperatura la care creste arborele din care provin boabele de cafea. Deci, nu conteaza de la ce altitudine luam cafeaua, ci mai degraba, raportul altitudine/latitudine si influenta lor asupra mediului climatic.