Boabele de cafea conțin antioxidanți care s-au dovedit a fi de 500 de ori mai eficienți decât vitamina C! Cel puțin asta ne arată un studiu realizat de cercetatori ai Universității din Granada, publicat în revista Food Science and Technology. Mai mult, spune studiul, aceștia servesc ca prebiotice, fiind și agenți antimicrobieni puternici. Și totul pornește de la resturi…
„Deșeuri cu beneficii”
Da, vedeți bine. Cercetătorii spun că marile beneficii vin și din partea „deșeurilor” produse de cafea – mai exact, din partea zațului și a cojilor de boabe. Cojile boabelor de cafea și zațul (produșii secundari ai prăjirii și fierberii cafelei) cântăresc aproximativ 2 miliarde de tone metrice în fiecare an. O cifră imensă, pe care cercetătorii încearcă să o scadă, încercând să scoată la lumină părțile bune ale resturilor cafelei. Astfel, după o cercetare amănunțită, au ajuns la concluzia că aceste „deșeuri” pot avea utilizări nutriționale (pe lângă cele de înfrumusețare, știute deja – în special la zaț).
Antioxidanți puternici
Zațul de cafea este deja folosite în multe scopuri: ca îngrășăminte pentru anumite soluri, pentru produse exfoliante de casă sau produse abrazive de curățare. Cu toate acestea, peste 60% din întregul produs ajuns în depozitele de deșeuri, alături de cojile boabelor de cafea, rezultate după prăjire. De acum, lucrurile par să se schimbe.
Aparent, atât zațul de cafea, cât și coaja boabelor de cafea au un nivel extrem de ridicat privind compuși de fibre și fenolici, cu proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Antioxidanții din zațul de cafea au de 500 de ori mai multă putere decât vitamina C, spune cercetătorul Jose Angel Rufian Henares. Iar asta ar putea duce la o mai mare apreciere a zațului din partea tuturor consumatorilor.
Cât despre cojile de cafea, nici ele nu sunt de lepădat, numărul de antioxidanți este asemănător cu cel al zațului, iar beneficiile pentru organism sunt și ele numeroase, în special pentru zona de îngrijire corporală. Așadar, nu mai arunza zațul după ce îți bei cafeaua. Cercetătorii nu ne-au spus încă cum și în ce cantitate ar trebui consumată ca să bată vitamina C. Însă, până la dezlegarea și acestui mister, printr-un nou studiu bineînțeles, folosește-l ca tratament anticelulitic. E sfânt!