Nu mai este niciun secret: cafeina este unul dintre cele mai bune moduri de a-ți pune creierul la treabă. În fiecare zi, tot mai mulți oameni își îmbunătățesc performanțele mulțumită cafelei de dimineață. Pe lângă aromă, cafeaua ne ajută să fim mai energici, să muncim mai cu sport și să putem capta mai multe informații datorită atenției sportite oferite de energie. Cu toate acestea, cafeaua nu este tocmai eficientă dacă nu este băută corespunzător. O cană de cafea dimineața nu te va ajuta prea tare. În schimb, o ceașcă da. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi pentru a-ți stimula eficient funcțiile creierului în timp ce-ți savurezi cafeaua.
1. Ia doze mici, în mod frecvent
Dozele mici și regulate de cafea îți îmbunătățesc perfomanța creierului întrun mod mai eficient decât dozele mari, spune neurologul Chris Chatham, într-un interviu acordat publicației Lifehacker.com. Penru cineva care obișnuia să bea două căni de cafea în fiecare dimineață, înainte de a se așeza la computer, aceasta este o informație importantă. Chatham spune că doza optimă de cofeină pentru stimularea corectă a creierului este undeva între 20-200 mg/oră. O ceașcă de cafea normală, filtrată, are în jur de 100-150 mg. Așadar, o ceașcă pe oră este un punct bun de pornire. Este atâta cofeină cu cât trebuie creierului să se confrunte pe rând. Dacă bei prea mult, prea devreme, o mare parte din cofeină se irosește. Dacă bei câte puțin, în mod frecvent, obții beneficiul total din fiecare gură de cafeină care îți intră în organism.
2. Folosește cafeina pentru cantitate, nu calitate
Trebuie să fii selectiv cu lucrurile pe care le faci în timp ce iei dozele de cafeină. Cafeina nuîți îmbunătățește perfomanțele din afara ariei tale de cunoștințe. Ea te ajută să îndeplinești sarcini la care ești deja bun, mai ușor și mai rapid. Nu te ajută să te descurci mai mine la multe sarcini complexe și diferite. În general, cafeina te ajută să lucrezi mai repede, nu mai bine. Dacă vrei să profiți cât mai mult de beneficiul cafeinei, practică o sarcină care să nu îți necesite foarte mult effort intelectual. Începe-ți ziua cu lucruri mecanice precum data entry sau răspuns la e-mail-uri. Îți vei termina sarcinile mult mai repede, dar vei sacrifica o mică parte din calitate pentru cantitate. În unele cazuri, acesta chiar este un lucru bun. Din experiența mea, pot spune că scriu mult mai bine și produc content mult mai bun după o doză mică de cafea.
3. Descoperă-ți propria doză
Fiecare are o anumită toleranță la cofeină. Pentru unii oameni, doza nu se face simțită prea puternic. La alții, ea se face resimțită în cel mai mic amănunt. Iar dacă schimbi și ora, s-ar putea să nu mai ai niciun beneficiu. Toleranța ta individuală la cafea depinde de dieta avută, de stilul de viață și de genetică. Iar singura soluție este să testezi. Încearcă diferite cantități de cofeină, consumă-le la ore diferite, pe percursul mai multor dimineți. Notează-le într-un carnețel și vezi când ai dat mai mult randament – apoi analizează cantinatea cafeinei și ora la care ai consumat-o.
4. Ajută cafeina să-și facă treaba cu grapefruit, zahăr și grăsimi
Nimeni nu recomandă cafeaua cu zahăr sau grăsimile. Nici consumul de grapefruit nu este recomandat zilnic. Însă, în cazurile în care vrei să îți eficientizezi munca la maximum, îmbină cafeaua cu o gustare dulce sau cu un grapefruit. Să nu te obișnuiești așa. Această combinație este doar pentru cazurile în care chiar îți dorești să îți eficientizezi munca. Nu pentru consumul de zi cu zi. Dacă mănânci bucăți mici de grapefruit dimineața, alături de cafea, o să ai și mai multă energie. Dacă iei medicamente, ai grijă ca medicamentele tale să nu intre în contraindicații cu grapefruit-ul. Cât dezpre zahăr, nu este indicat. Însă, în cazuri de urgență, în cantități mici, îți poate crește perfomanța la un test.
Nu te „hrăni” cu cafeină
Aceste patru secrete sunt doar începutul… Mulți oameni de afaceri se „hrănesc” cu cafeină, dar nu toți o fac corect. Mulți consumă cafeină cu un grad mare de toxicitate, care fac mai mult rău decât bine. Așadar, documentează-te înainte de a începe serios o astfel de cură. Sfatul nostru: consumă cafea în mod sănătos. Iar când ai nevoie de un surplus, mai adaugă o doză mică. Fii atent la reacțiile organismului și nu te avânta la mult deodată. Moderația înseamnă sănătate.