logo site în format text 'totul despre cafea'
cafeaua instant: boabe de cafea, cafea, cafea verde, cultivare, ferma, ferme, flori de cafea, fructe de cafea, padure

Cafeaua instant: bună sau rea pentru organism?

instant-coffee Cafeaua instant este foarte populară în multe zone ale lumii. În unele țări, ea reprezintă aproape 50% din consumul total de cafea! Iar motivul este lesne de înțeles. Este mai ieftină și se prepară mult mai ușor față de cafeaua obișnuită. Însă, este ea săntoasă pentru organismul nostru? Are cafeaua instant aceleași beneficii pentru sănătate precum cafeaua obișnuită? Iată câteva lucruri care ne demonstrează că și cafeaua instant este bună pentru organism.

Ce este cafeaua instant?
Cafeua instant este un tip de cafea fabricată din extract de cafea uscată. Extractul se face din fierberea și măcinarea boabelor de cafea, printr-un proces similar cu prepararea cafelei clasice. După fierberea boabelor, apa este îndepărtată, iar din extract se fac fragmente uscate sau pudră, ambele dizolvabile ușor în apă. Cel mai comun mod de preparare a cafelei instant este de pune o linguriță de pulbere / granule la o cana de apă fierbinte. Tăria cafelei poate fi ușor ajustat prin punerea unei cantități mai mari sau mai mici la cană.

Cafeaua instant conține antioxidanți și nutrienți
Cafeaua este cea mai mare sursă unică de antioxidanti din dieta zielelor noastre. Acest conținut ridicat de antioxidanți aduce multe beneficii organismului nostru, legate de consumul de cafea. Ca și cafeaua obișnuită, cafeaua instant conține mulți antioxidanți puternici. Potrivit unui studiu, cafeaua instant poate conține chiar mai mulți anumiți antioxidanți decât alte tipuri de cafea, tocmaidatorită modului în care este procesată. Mai mult, o ceașcă standard de cafea instant contine doar 4 calorii și oferă cantități mici de potasiu, magneziu și niacină (vitamina B3).

Și cafeaua instant are beneficii pentru organism
De-a lungul timpului, consumul de cafea a fost (și încă este) puternic legat de sănătatea organismului nostru. O ceașcă de cafea pe zi poate preveni bolile de inimă, te ajută în arderea grăsimilor, îți dă energie și ajută la o mai bună digestie. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficii. Ei bine, ținând cont că și cafeaua instant conține aceiași antioxidanți și substanțe nutritive preum cafeaua obișnuită, ea ar trebui să aibă aceleași efecte asupra organismului nostru, din punct de vedere al sănătății.

Un pahar de cafea instant poate:

  • Spori funcțiile cerebrale: cofeina poate îmbunătăți funcțiile creierului.
  • Susținerea metabolismului: cofeina poate crește metabolismul și ajuta la arderea mai multă grăsime.
  • Reducerea riscului de îmbolnăvire: Cafeaua poate reduce riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.
  • Reduce riscul de diabet zaharat: Cafeaua poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Îmbunătățește sănătatea ficatului: cafeaua și cafeina pot reduce riscul de boli de ficat, cum ar fi ciroza și cancer la ficat.
  • Îmbunătățirea sănătății mintale: Cafeaua poate ajuta la scaderea riscului de depresie și suicid.
  • Longevitatea: Consumul de cafea te poate ajuta să trăieștimai mult.

Atenție!

Cu toate acestea, este important să se țină cont de faptul că multe dintre aceste studii au fost realizat în mod observațional, în natură. Aceste tipuri de studii nu pot dovedi, însă, cu claritate că această băutură duce la reducerea riscului de îmbolnăvire. Singurul lucru concret este că persoanele care beau de obicei cafea sunt mai puțin susceptibile la îmbolnăviri.

Iar dacă te întrebi cât de multă cafea să bei, îți recomandăm să consumi maximum 3-5 cești de cafea instant în fiecare zi. Studiile arată că această cantitate are cea mai mare rată de reușită în reducerea riscului de îmbolnăvire.

Ultimele articole