Conform unui nou studiu condus de cercetatori australieni, culoarea canilor de afea are un impact substantial in perceperea aromei cafelei.
Autorul studiului publicat saptamana trecuta in jurnalul „Flavour”, George Vandoorn, sustine ca a fost inspirat sa cerceteze acest aspect dupa o conversatie pe care a avut-o intr-o cafenea cu chelnarita, care i-a spus ca „atunci cand cafeaua este consumata dintr-o cana alba, de ceramica, are gust mult mai amar decat daca este consumara dintr-o cana de sticla incolora”.
Studiul si-a propus sa afle care sunt diferentele percepute intre aceeasi Caffe Latte servita in doua dintre cele mai comune vase folosite in cafenelele din Australia pentru servirea cafelei: cesti din sticla, transparente si cani albe. Cercetatorii facut teste si pe cani albastre, descoperind ca in generat subiectii au perceput cafeaua bauta din cani albe ca fiind mai dulce si cu aroma mai intensa:
„Culoarea canii afecteaza perceptia oamenilor asupra bauturilor calde. Avand in vedere faptul ca evaluarile asociate cu ceasca transparenta din sticla nu au fost semnificativ diferita de cele asociate cu cana albastra in niciunul din experimente, o explicatie in termeni de contrast simultan poate fi exclusa. Totusi, este posibil ca contrastul dintre culoarea cafelei si culoarea canii sa fi afectat intensitatea (si dulceata) perceputa a cafelei.”
Cercetatorii au scos in evidenta faptul ca mai multe studii au cercetat legaturile dintre culoarea veselei si culoarea mancarii sau a bauturii si perceptia asupra aromelor. Se pare ca, spre exemplu, subiectii altor studii asemanatoare au aratat o preferinta pentru canile portocalii sau bej in cazul servirii de cacao calda, in comparatie cu cea servita in cani albe sau rosii.