Cafeaua nu este doar pentru baut si probabil ca multi dintre noi ne-am obisnuit sa subestimam beneficiile zatului de pe fundul ibricului aruncandu-l la gunoi, fara sa ne gandim cum putem sa il refolosim. Acest articol nu isi propune sa sugereze ca putem face cafea din zat, cum ne-a invatat bunica, ci sa prezinte cateva intrebuintari practice ale zatului de cafea.
Zatul de cafea este un exfoliant excelent
Cu siguranta stiti ca aproape orice produs gasim in bucatarie si este grisat, poate fi folosit in combinatie cu uleiuri si sucuri de fructe pentru obtinerea de exfoliante naturale pentru piele. Este si cazul zatului de cafea, care este ideal pentru exfoliere si masaj, avand totodata si proprietati de prevenire si combatere a celulitei. Combinati zatul de cafea cu un galbenus de ou si o lingurita de miere pentru exfoierea fetei sau a oricarei zone de pe corp sau amestecati-l cu ulei de masline si aplicati-l pe coapse sau in zonele cu aspect de coaja de portocala, invelindu-le apoi in folie de plastic pentru 20 de minute.
Zatul de cafea ca ingrasamant de flori
De fiecare data cand va grabiti sa aruncati zatul de cafea ramas in filtru, alegeti ghivecele in locul cosului de gunoi. Astfel, vitaminele si azotul prezente in zat vor actiona ca ingrasamant natural pentru florile voastre, pastrandu-le proaspete mai mult timp.
Zatul de cafea absoarbe mirosurile
Ca si lamaia si bicarbonatul, zatul de cafea este la fel de bun pentru a ne scapa de mirosurile neplacute din casa. Pus intr-un castronel in frigider, face sa dispara mirosurile de ceapa, usturoi sau branza. Totodata, acolo unde este cazul poate absorbi si mirosurile mai placute ca cele de parfum, nu degeaba vedem in magazinele de cosmetice borcanase cu boabe de cafea.
Zatul de cafea tine insectele la distanta
Este recomandat ca pe perioada lunilor calduroase sa imprastiem zatul de cafea in zonele prin care pot patrunde tantari, furnici sau melci, pentru a-i tine la distanta. Noi vom sari totusi peste aceasta varianta, ca sa nu avem lucruri in plus de curatat.