Există vreo legătură între colagen și cafea?
Colagenul și produsele derivate din colagen au devenit foarte cunoscute, in special datorita presupuselor beneficii aduse procedurilor de îngrijire a pielii, administrate mai ales sub forma de creme și seruri. Unele celebrități, precum Kourtney Kardashian, sugerează că anumite produse cu colagen pot fi administrate chiar pe cale orala, băute, de exemplu. Produsele derivate din colagen nu se rezumă doar la creme pentru piele și suplimente alimentare, ci le găsim înglobate chiar și în huse ori perne.
Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp, formată din aminoacizi sau peptide. „Ține” literalmente oasele, cartilajul, pielea și vasele de sânge împreună. Este ceea ce face ca țesuturile noastre să crească, să se dezvolte
și să se matureze.
Organismul nostru începe să piardă colagen dupa vârsta de 20 de ani, efectele cele mai vizibile producându-se la nivelul pielii, de aici și abundenta cremelor și tratamentelor pe baza de colagen.
Si nu numai pielea are de suferit prin reducerea cantității de colagen din organism, ci și oasele, articulațiile și parul.
O dietă bogată în zahăr, expunere excesivă la soare și fumat diminuează de asemenea nivelul colagenului.
Există aproximativ 30 de tipuri diferite de colagen. Marea majoritate a colagenului din corpul nostru este însă de trei tipuri: tipul 1, care conferă pielii fermitatea sa; tipul II, care alcătuiește articulațiile; și tipul III, care conferă țesutului elasticitatea sa.
Probabil va întrebați ce legătura ar putea exista intre colagen și cafea. Ei bine, majoritatea studiilor asupra colagenului
s-au concentrat pe tratarea afecțiunilor articulațiilor și ale pielii, iar suplimentele de colagen se administrează mai ales sub forma de crema sau ser. Deși s-au făcut foarte puține cercetări asupra altor modalități de aplicare, s-a presupus si ca colagenul luat oral ar putea diminua efectele scăderii nivelului acestuia în organism.
Asa s-a ajuns la ideea adăugării de suplimente pe baza de colagen în cafeaua noastră de fiecare zi.
Ce spun specialiștii?
Molecula de colagen în sine este prea mare pentru a pătrunde pe suprafața pielii atunci când este aplicată într-o cremă sau o loțiune. Sta acolo până se spală. Colagenul solubil sau hidrolizat, care este împărțit în fragmente mai mici, pătrunde în piele, dar aceste fragmente sunt prea mici pentru a produce vreun efect benefic. Probabil, o anumita îmbunătățire la nivelul pielii se datorează ingredientelor suplimentare din crema sau pur și simplu prolinei, un aminoacid ce se găsește în colagen.
În plus, colagenul se descompune la temperaturi ce depășesc temperatura corpului, transformându-l în gelatină simplă. La aceste temperaturi mai ridicate – când se adaugă la cafeaua fierbinte, de exemplu – structura moleculară a colagenului se topește, diminuând sau chiar anulând beneficiile dorite pentru sănătate.
Pe scurt, suplimentele pe baza de colagen adăugate în băuturi, inclusiv în cafea, au efecte secundare nesemnificative dar în același timp nu contribuie cu nimic la stoparea pierderii de colagen, cu atât mai puțin la creșterea nivelului acestuia în organism.
Ce putem face?
Recomandarea specialiștilor este sa susținem nivelul colagenului printr-o dieta adecvata, consumând legume verzi cu frunze, citrice, ouă, fructe de pădure, roșii, varză, semințe de dovleac, avocado și usturoi, care vă pot oferi organismului nutrienți pentru a susține creșterea colagenului.
Cei care preferă totuși un supliment, ar trebui să folosească colagenul lichid congelat, deoarece peptidele de colagen au fost deja topite și, prin urmare, sunt asimilate cu alte pulberi proteice.
sursa: Brooke Russell
foto: Dr. Kellyann’s