logo site în format text 'totul despre cafea'
boabe de cafea, cafea, cafea verde, cultivare, ferma, ferme, flori de cafea, fructe de cafea, padure

Copilul tau si cofeina

Multi parinti nici nu s-ar gandi sa le ofere copiilor lor o ceasca de cafea la micul dejun, dar probabil ca defapt, fara a fi constienti de asta, le cumpara copiilor sucuri si chiar mancaruri ce contin cofeina. Este adevarat ca multe dintre produsele de pe piata contin cofeina si este aproape imposibil sa le evitam, insa la copiii foarte mici este recomandabil sa citim cu atentie etichetele si sa eliminam pe cat posibil aceste produse din dieta lor. Cei mici nu au voie sa consume mai mult de 45 miligrame de cofeina pe zi, adica echivalentul a 355 mililitri de suc.

Cum afecteaza cofeina copiii

Stimulent ce afecteaza copiii si adultii deopotriva, cofeina este produsa in mod natural de frunzele si semintele multor plante. Cofeina este de asemenea obtinuta si pe cale artificiala si adaugata in diferite mancaruri. Cofeina este definita ca fiind drog pentru ca stimuleaza sistemul nervos central.

Consumata in cantitati mici, ajuta oamenii sa fie mai alerti si energici. Insa prea multa cofeina poate cauza: nervozitate, probleme cu stomacul, dureri de cap, dificultate in concentrare, insomnii, puls marit, hipertensiune. In special in cazul copiilor foarte mici nu este nevoie de multa cofeina pentru a produce aceste efecte.

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa fim foarte atenti cu ce le dam copiilor sa consume:

• copiii consuma destul de des bauturi racoritoare; cei care consuma mai mult de 355 ml pe zi de bauturi racoritoare indulcite, au cu 60% mai multe sanse sa devina obezi;

• bauturile ce contin cofeina de multe ori au calorii „false”, adica calorii ce nu aduc niciun aport de nutrienti, iar copiii care le consuma risca sa sufere de deficiente nutritionale, in special calciu;

• cofeina este diuretic si determina corpul sa elimine apa prin urina, ceea ce contribuie la deshidratare; o cantitate mica de cofeina nu dauneaza nimanui, insa vara este recomandabil sa fie evitate produsele ce contin cofeina in cazul copiilor si chiar al adultilor;

• cofeina contribuie la sporirea riscului aparitiei bolilor de inima si nervoase, de aceea este bine sa fie evitata la varste fragede.

In concluzie, cu putina atentie la ce consuma copiii nostri, putem evita aparitia problemelor de sanatate la copiii nostri cauzate de consumul cofeinei, incercand sa le oferim o dieta echilibrata. Un lucru pe care trebuie sa il stiti insa, este ca totusi cofeina nu opreste cresterea la copii, acesta fiind un mit.

Ultimele articole