Multi dintre noi ne-am obisnuit sa tinem zaharnita pe masa, adaugand o lingurita/doua de zahar la fiecare ceasca de cafea, fara sa ne gandim ca exista multe alternative mai sanatoase.
Zaharul, in special cel alb, rafinat, ne afecteaza organismul, ridicand riscul de obezitate si diabet, slabeste imunitatea, imbatraneste pielea, oboseste inima, ataca smaltul dintilo si ne face sa ne simtim obositi.
Vestea buna este ca astazi gasiti in supermarketuri sau in farmacii inlocuitorii de zahar, aditivi care se folosesc la indulcirea alimentelor, recomandati in general diabeticilor sicelor ce vor sa manance sanatos. Inlocuitorii de zahar sunt de mai multe tipuri, naturali si sintetici, in functie de provenienta, iar dupa puterea calorica, sunt calorigeni (fructoza, sorbitol, xylitol, aspartam) si necalorigeni (zaharina, ciclamat, sucraloza).
Probabil ca cel mai la indemana ingredient ce poate inlocui zaharul in ceasca zilnica de cafea este mierea, singurul indulcitor cu adevarat natural si nutritiv, continand fructoza naturala, vitamine si antioxidanti. Ea trebuie consumata insa in cantitati reduse, din cauza aportului caloric ridicat. Atentie la inca un aspect, temperatura cafelei ii poate influenta proprietatile si astfel mierea nu mai are aceleasi beneficii ca atunci cand este consumata simpla sau in bauturi reci.
Zaharina este, daca doriti, inlocuitorul traditional al zaharului. Ea este preferata pentru continutul caloric scazut, dar trebuie consumata cu moderatie, nedepasind o doza de 4 mh/kg corp/pe zi.
Aspartamul este preferat de foarte multe persoane pentru gustul placut, dar poate fi folosit doar la indulcirea bauturilor reci, deoarece la temperaturi ridicate se descompune si isi pierde proprietatile de indulcire.
Fructoza, gasita in mod natural in miere, fructe si alte plante, se gaseste in comert sub forma de pulbere si poate fi folosita si pentru indulcirea cafelei, avand grija sa nu depasiti 35 g pe zi.
Sorbitolul, obtinut din fructoza, este un indulcitor de sinteza, avand continut caloric scazut si este recomandat sa nu consumati mai mult de 40 g pe zi.
Xylitolul, un alt inlocuitor al zaharului ce are continut caloric scazut, se gaseste in fructe si legume (zmeura, capsuni, conopida etc) si este benefic pentru sanatatea dintilor, el fiind folosit adesea ca indulcitor pentru gumele de mestecat.