Cafeaua este un ritual al dimineții, care te trezește la viață, te împinge spre socializare și te parfumează cu optimism. Oameni de pe tot globul obișnuiesc să-și bea cafeaua de dimineață, însă, deși ritualul este similar, prepararea băuturii și, uneori, ingredientele sale diferă de la o cultură la alta. Spre exemplu, românii nu și-ar pune piper, lămâie sau brânză în cafea, însă unele culturi o fac. Dacă ești curios și vrei să experimentezi și tu alte moduri în care îți poți bea cafeaua, mai jos te așteaptă 16 rețete de cafea din întreaga lume, tocmai bune de savurat!
Kaffeost – Finlanda
În Finlanda, cafeaua fierbinte se toarnă peste bucăți de juustoleipä (coagulul de brânză). Chiar dacă ție îți poate suna neatrăgătoare, populația finlandeză adoră această combinație ciudată. Recunoaștem, nu am încercat-o, însă ar merita…așa, măcar ca experiment.
Türk Kahvesi – Turcia
Boabele de cafea prăjite și fin măcinate se fierb la foc mic, într-un vas special de cupru sau alamă numit „cezve”. Cafeaua turcească este specială prin faptul că este nefiltrată, iar zațul se lasă pe fundul ceștii. Da, asta înseamnă că o bei și cu niscaiva zaț. Însă, spune tu dacă nu îți place cafeaua lor!
Yuanyang – Malaezia
Această băutură delicioasă și puternică, care poate fi servit caldă sau rece, este compusă din trei părți de cafea neagră și șapte părți de ceai de lapte stil Hong Kong – un amestec de ceai negru și lapte.
Flat White – Australia
Similar cu o cafea cu lapte, deși mai mic în volum, acest Fave australian se face prin turnarea spumei de lapte peste un shot de espresso. Este o cafea mică, dar foarte aromată, care îți înseninează dimneața.
Frappé – Grecia
Inventat de un reprezentant Nescafe în 1957, frappe-ul este o băutură de vară extrem de populară în Grecia. Ea se prepară din cafea instant rece, în care se pune spumă de lapte. Desigur, există și variațiuni ale rețetei, cu ciocolată, vanilie sau alte arome, însă originala este cu Nescafe.
Espresso Romano – Italia
Un adevărat espresso italian vine cu o felie de lămâie, menită să evidențieze aroma mai dulceagă a boabei de cafea. Tradiționalul espresso italian se servește într-o ceașcă mică, alături de un mic preparat de patiserie.
Cà phe DAJ – Vietnam
Cunoscută datorită aromei dulcege și foarte puternice, această cafea vietnameză rece, făcută din cafeaua prăjită și măcinată granule, se prepară direct într-o ceașcă cu lapte condensat și gheață, printr-un filtru de picurare francez.
Café de Olla – Mexic
Așezonată cu un băț de scorțișoară, cafeaua mexicană tradițională include piloncillo (zahărul nerafinat din trestie de zahăr) și este servită într-o cană de lut, despre care localnicii cred că învie aromele cafelei.
Café Touba – Senegal
Această băutură este aromată cu piper Guineea și, ocazional, cuișoare. Condimentele sunt amestecate cu boabele de cafea și prăjite, apoi măcinate și filtrate pentru aromă și tărie cât de poate de puternice.
Cafezinho – Brazilia
În timp ce mulți consideră Caipirinha drept băutura naționala a Braziliei, Cafezinho este de departe cea mai populară băutură pentru localnici. Similare cu un espresso, cafelele Cafezinhos sunt cupe mici, puternice, de Java. Singura diferență este că brazilana Cafezinhos este pre-îndulcită, preparată, în general, direct cu zahăr. Dacă o vrei fără, trebuie să specifici când dai comanda. Însă nu o mai poți considera tradițional braziliană.
Cafe Bombon – Spania
Pentru cei care se bucura de o cafea dulce, cafeaua spaniolă Bombon este un must în orice vacanță și cu orice ocazie. Intensă, groasă și cu zahăr, cafeaua spaniolă Bombon se prepară dintr-o cantitate egală de lapte condensat și cafea neagră. Laptele este agitat în cafeaua neagră, culoarea acestei băuturi fiind ciocolatie.
Irish Coffee – Irlanda
Cafeaua irlandeză, un soi de un cocktail hibrid, se prepară din cafea fierbinte, whisky irlandez și zahăr, amestec care se acoperă cu o cremă groasă. Poate nu este tocmai de percepem noi cafea, însă clar este o băutură aparte, cu cofeină, pe care să o savurezi dimineața.
Wiener Melange – Austria
Similar cu un cappuccino, această băutură este un espresso acoperit cu spumă de lapte, peste care se pune o cremă de frișcă și pudră de cacao. Ideală atât pentru cafengii, cât și pentru nebăutorii de cafea. Aroma cafelei nu este foarte intensă, iar gustul puternic al boabelor recent măcinate este acoperit în mare parte de frișcă și cacao.
Café au lait – Franța
Francezii iubesc cafeaua de dimineață făcută din părți egale de cafea proapăt măcinată și spumă de lapte. Cafeaua pariziană este renumită prin aroma unică și intensitatea ei. Și, deși, suntem obișnuiți cu ceșcuțele minuscule, cafeaua tradițională franceză se servește într-o ceașcă mare – pentru a putea înmuia ușor în ea celebrui croissant cu unt.
Cafea condimentată – Maroc
Acest amestec parfumat de cafea neagră cu condimente calde se contopesc într-un mod impresionant. Marocanii iubesc să își prepare cafeaua de dimineață cu nucșoară, piper negru, scorțișoară și cuișoare, toate aceste condimente oferindu-i băuturii o notă aparte, de care te poți îndrăgosi sau de care te vei feri ulterior. Ce-i drept, această cafea nu este pentru iubitorii aromei de cafea clasică, proaspăt măcinată.
Café Cubano – Cuba
Mică, dar puternică – o cafea Cubano este un espresso preparat cu zahăr, care te trezește instant de dimineață. Este o cafea mică, dar extrem de aromată, de care te îndrăgostești dacă o savurezi încet, într-o atmosferă relaxantă!