Cappuccino a început să prindă popularitate in 1908.Iar acest lucru i-a determinat pe unii să creadă că aceasta este o băutură „nouă”. Ei bină, băutura datează, de fapt, de sute de ani și a bucurat generații în Italia și Europa continentală. Înainte de Cappuccino, în Europa, consumul de cafea a fost inițial bazat pe stilul tradițional otoman de pregătire. Apa și boabele de cafea erau fierte și zahărul adaugat uneori. Știu, vei spne că este similar cu pregătirea cafelei turcești de astăzi, și pe bună dreptate. Ritualul este aproape același, doar că era mai puțin cunoscut decât acum. Poți spune că marketingul funcționează mai bine la turci Până la sfârșitul anilor 1700, britanicii și francezii au început să filtreze boabele de cafea. Treptat, cafeaua filtrată și preparată a devenit mai populară decât cafeaua fiartă. În acest timp a apărut termenul „cappuccino” (deși nu era folosit pentru a descrie băutura așa cum o știm noi astăzi).
Numele „Cappuccino”
„Cappuccinos” a apărut pentru prima oară drept „Kapuziner”, în cafenelele vieneze, în anii 1700. O descriere a „Kapuziner” din 1805 s-ar putea face ca o „cafea cu lapte gros și zahăr”. Iar o descriere a băuturii din 1850 ar fi adăugarea unor „mirodenii” la rețetă inițială. Oricum, aceste băuturi aveau o culoare maro, asemănătoare cu hainele purtate de călugării Capucini („Kapuzin”) din Viena – de aici și numele. O băutură asemănătoare din acea perioadă era cunoscută sub numele de „„Franziskaner”. Ea se prepara din mai mult lapte. A fost numită după hainele brune ale călugărilor franciscani. Cuvântul „Capucin” înseamnă literalmente „glugă” în italiană și a fost dat inițial călugărilor capucini pentru hainele lor cu glugă.
Invenția Cappuccino
Deși numele „Kapuziner” a fost folosit în Viena, cappuccino a fost inventat în Italia și numele a fost adaptat pentru a deveni „Cappuccino”. Băutura a fost pentru prima dată preparată la începutul anilor 1900. Chiar imediat după popularizarea aparatului de espresso, în 1901. Prima înregistrare a apariției băuturii apare a fi în anii 1930. Cappuccini (așa cum sunt cunoscute aceste băuturi în Italia) au devenit treptat populare în cafenele și restaurante din întreaga țară. La ora actuală, aparatele de espresso sunt complicate și voluminoase, fiind adesea operate exclusiv de bariști. Cultura de cafea italiană a dus la specializarea cafenelelor pe animite nișe. Astfel că astăzi există localuri în care te vei buzura în exclusivitate de băuturi pe bază de cappuccino. Multe fotografii de epocă, din muzeele de cafea, ilustrează că băutura era servită în stil „vienez”. Acoperită cu frișcă și pulbere de ciocolată sau scorțișoară.
Cappuccino de astăzi
După cel de-al doilea război mondial, producția acestei băuturi a trecut prin îmbunătățiri și simplificări, bineînțeles, în Italia. Iar asta s-a datorat în mare parte aparatelor profesionale de espresso. Astfel s-a ajuns la introducerea așa-numitei „Age of Cream”. Iar e aici la extinderea băuturii în cele mai multe părți ale ale Europei a fost doar un pas. Astfel, după cel de-al doilea război mondial, cappuccino a devenit popular la nivel mondial. Astfel s-a născut cappuccino modern, cu toate ingredientele toate pe care le considerăm acum parte dintr-un cappuccino (espresso bun, un echilibru de lapte spumat, prezența caramelului și o cupă mică de porțelan, preîncălzită). Toate au intrat și sunt în joc.
Cappuccino în jurul Globului
Cappuccino a devenit popular în întreaga Europă continentală și în Anglia. În Anglia, prima formă popularizată de espresso a fost, de fapt, cappuccino. O băutură care se răspândea ușor pe insulă, deoarece britanicii erau deja obișnuiți să bea cafea cu lapte. Doar textura fină mai separa clasica lor cafea de noul cappuccino. Mai târziu, băutura a ajuns populară în Australia, America de Sud și în alte părți ale Europei. Apoi s-a răspândit în America, începând cu anii ’80. În anii 1990, introducerea culturii cafelei a dus la un succes major a băuturilor cu cafea precum cappuccino, latte și băuturi similare. Să nu mai vorbim de răspândirea lui prin Starbucks – companie care a reușit să integreze cafeaua și băuturile derivate ei la nivel mondial. De aici, cafeaua a devenit un „must drink” pentru fiecare dintre noi.
Iar dacă nu ești fan cafea neagră, sigur ești fan cappuccino. Greșim? Iar dacă inițial băura era promovată pentru savoarea de dimineață, astază, ea este consumată în orice moment al zilei. În ultimii ani, multe obiceiuri europene de savurare a cappuccino s-au schimbat. Mulți europeni (în special cei din Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Germania, Belgia, Franța și Spania) au început să bea cappuccino pe parcursul întregii zile, nu doar dimineața. Acum, cappuccino este popular în cafenele după-amiaza și în restaurante după cină. Dimineața, un cappuccino este nemaipomenit și în varianta „good to go”.