Kopi Luwak este cafeaua produsa din boabele de cafea trecute prin sistemul digestiv al civetei de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), sau cum i se spune popular, pisica de palmier, animal originar din Indonezia.
Kopi Luwak a nascut controverse printre consumatorii de cafea din cauza parerii preconcepute ca aceasta s-ar produce din excrementele pisicilor, ceea ce este (mai mult sau mai putin) departe de adevar. Defapt, animalutele consuma fructele de cafea, ele trec prin sistemul digestiv, sunt defecate si apoi sunt culese boabele.
Producatorii sustin ca aceasta cafea este superioara din doua motive: primul este selectia (pisica de palmier alegand doar fructele ce contin boabe de cafea de calitate) si al doilea este modificarea pe care o sufera boabele de cafea in urma trecerii prin enzimele aflate in tractul digestiv al animalului.
Din pacate, odata ce si-au dat seama de cat de pretioasa este aceasta cafea, producatorii nu s-au limitat la a culege fecalele civetelor salbatice, ci au creat mici ferme unde animalele sunt tinute in custi si fortate sa consume fructele de cafea, ceea ce a ridicat probleme de ordin etic, intrucat animalele sunt astfel izolate, au o dieta saraca si rata de mortalitate ridicata. Producatorii industriali au fost de asemenea criticati si de fermierii traditionali, care sustin ca prin fortarea civetelor sa consume fructele de cafea, practic, selectia naturala nu mai are loc si deci, calitatea cafelei este automat redusa.
Desi Kopi Luwak de refera mai degraba o metoda de obtinere a cafelei, decat un tip de cafea propriu-zis, cafeaua obtinuta din excrementele pisicii de palmier a luat si ea acest nume si este considerata una dintre cele mai scumpe din lume, pretul ei fiind de aproximativ 550 euro pentru un kilogram.