logo site în format text 'totul despre cafea'

Masute de cafea

Masuta de cafea a devenit populara la inceputul secolului XX si in zilele noastre o gasim prin toate camerele de zi, unde a devenit o piesa de mobilier atat de comuna, incat este nebagata in seama de multe ori, desi absenta ei ar fi observata imediat, pentru ca, nu-i asa, unde altundeva ne-am mai pune ceasca de cafea, platoul cu prajiturele sau revistele?

Designul masutei de cafea a fost, asa cum era de asteptat, imprumutat de la masutele de ceai. Masutele de ceai, folosite peste tot in Europa inca din secolul al XVII – lea, erau inalte si rotunde si in general pliabile, ele fiind folosite doar in momentul in care se servea ceaiul oaspetilor, in restul timpului fiind stranse si sprijinite de un perete. In timpul secolelor XVII si XIX, masutele de ceai au suferit modificari, astfel incat au inceput sa se fabrice masute pe roti, masute derptunghiulare, precum si alte modele, de aceea este greu sa ne dam seama exact in ce perioada s-a facut trecerea de la masuta de ceai la masuta de cafea. Spre exemplu, in America productia de masute de cafea a crescut rapid la inceputul secolului XX, cand au inceput sa fie manufacturate in masa modelele de masute de cafea joase, cu blat dreptunghiular. Presendintele „Imperial Furniture Company”, J. Stuart Foote, pretinde ca ar fi inventat masuta de cafea moderna in anul 1920. El a povestit ca ar fi taiat picioarele unei mese obisnuite si atunci i-a venit ideea ca acest nou model de masa s-ar potrivi foarte bine in fata canapelei, pentru servirea cafelei.

Desi masutele joase erau folosite in camerele de zi inca din epoca victoriana, modelul de masuta de cafea brevetat de Imperial Furniture si alte companii de mobila in anii ’20 este mai apropiat de modelele cu care suntem obisnuiti in zilele noastre.
Masuta de cafea a fost folosita in ultimii 100 de ani in camerele de zi si in jurul ei asezandu-se scaune sau canapele si fotolii, in forma de „U”, in asa fel incat accesul spre masuta sa poata fi facut usor din toate partile. Dar masuta de cafea a devenit mai mult decat un suport pentru cestile de cafea, fiind folosita deopotriva pentru pastrarea revistelor si a vazelor cu flori.

Considerata asadar o inventie a secolului XX, masuta de cafea a inceput sa fie produsa in ultimele decade si din alte materiale decat lemn si a capatat diferite forme si dimensiuni de-a lungul timpului. Spre exemplu, in 1934 un magazin din Chicago, Statele Unite, a inceput sa vanda celebrul model cu suprafata de sticla si picioare cromate, devenit foarte popular la mijlocul secolului trecut. Dupa acestea au urmat fel de fel de modele de masute pentru cafea fabricate din sticla, metal sau plastic.
Pana recent, masuta de cafea a avut pur si simplu rolul de suport, dar din 2007 Microsoft a introdus suprafata touchscreen (Microsoft Surface), care a transformat-o in masuta interactiva, ce poate fi folosita pentru urmarea stirilor, pentru jocuri sau fotografii. Aceasta masuta este folosita acum pentru aplicatii comerciale in cazinouri si hoteluri peste tot un Srarele Unite.

 

 

 

 collage

Ultimele articole