logo site în format text 'totul despre cafea'

O cafea și mai bună? Îngheață, apoi macină!


O zi productivă începe cu o cafea bună! Este principiul pe care ți-l induce fiecare companie de cafea care vrea să îți vândă produsul. Nu spun că nu-i adevărat, dar nici nu pot afirma. E drept, ea îți dă energie, însă este chiar necesară dimineața? Ai ziua bună doar dacă o bei dimineața sau ziua ta variază în funcție de buna ta dispoziție. Și nu îmi spune că buna sau „nebuna” dispoziție vine de la ea… Înainte să continui cu întrebări inutile, la care e puțin probabil să primim un răspuns concret, hai să înțelegem ce înseamnă o cafea bună? O anumită marcă, un anumit soi sau, pur și simplu, acel gust „bun” (relativ pentru mulți dintre noi) vine de la modul de preparare? Ei bine, se pare că acesta este secretul.

Pasiune pentru o cafea mai bună

Percolator, presa franceză, presa cu aer (Aeropress), espresso… se toarnă, se fierbe, se agită, se strecoară… Oamenii se agită mult pentru o ceașcă de facea bună. Și noi facem asta. Unii cu ajung chiar să creadă că obțin o cafea mai bună dacă filtrează băutura rece cu ciorapi. Nimic de condamnat. Pasiunea e pasiune. Însă, pentru a obține o aromă consistentă, este nevoie doar de un mic truc, banal: îngheață boabele de cafea înainte de a le măcina. De ce? Când sunt solide, boabele reci produc particule mai mici, mai uniforme, dând mai multă aromă din mai puțină cafea, arată un studiu publicat în rapoartele științifice.

Gust original – între acru și amar

În cafenelele aglomerate, temperatura contează. Pe măsură ce temperaturile camerei variază și boabele se răcesc în timpul utilizării, consistența se schimbă. Iar asta este o problemă. Extractul de apă degresează mai repede din boabele mici, decât din cele mari. Iar o măcinare inconsecventă înseamnă gust acru (reieșit din particulele mici) și gust amar (obținut din particulele mari). Toate în același timp, în aceeași ceașcă de cafea. Îți imaginezi combinația? Pentru o ceașcă mai aromatizată, acru și dulce, barista ajustează setările de măcinare în funcție de nevoie, de cantitatea de cafea vândută. Un lucru destul de dificil, a cărui logică este spulberat astăzi de cercetători.

Mai rece, mai bun!

Colonna and Smalls – un magazin de cafea de specialitate din Marea Britanie – folosește știința. Managerul s-a alăturat chimiștilor de la Universitatea din Bath din apropiere, pentru a vedea cum temperatura afectează modul în care se sparg boabele de cafea. Au început la temperatura camerei și au coborât la cea a azotului lichid (-321 grade Fahrenheit). Astfel s-a dovedit că, cu atât este mai rece boaba, cu atât particulele produse sunt mai uniforme și aroma este mai intensă. Încearcă și tu experimentul și spune-ne dacă într-adevăr ai obținut o cefea mai bună.

Ultimele articole