Știai că africani antici au amestecat boabe măcinate de cafea cu grăsimi animale pentru a crea o băutură plină de energie? Dar că un călăreț de capră a descoperit pentru prima dată cafeaua în Etiopia, după ce animalul a început să mănânce fructele de pădure? Dacă nu ai avut nicio idee astea, aruncă o privire și mai jos. Ți-am pregătit câteva informații cunoscute și mai puțin cunoscute despre cea mai iubită băutură din lume. Dacă știi și altele, scrie-ne un comentariu.
1. Cafeaua este a doua cea mai populară băutură din lume – a doua după apă.
2. În medie, australienii consumă trei kilograme de cafea pe an.
3. După țiței, cafeaua este cea mai căutată marfă din lume.
4. Cofeina îți îmbunătățește performanța atunci când lucrezi, prin creșterea nivelului de adrenalină, și eliberarea acizilor grași.
5. Cercetările din ultimii ani au constatat că cea mai bună perioada a zilei în care să bei cafea este între 9:30 și 11:30. Se pare că între aceste două ore ai o capacitate mai buna de asimilare.
O cafea bună – 10 minute pentru aroma
6. Este nevoie de doar 10 minute pentru ca aromata cafea să-și facă efectul. Dezamăgitor, știu. Mulți dintre noi ar fi vrut efect instant. Ei bine, ca o dezamăgire și mai mare, află că abia după 45 de minute cofeina atinge concentrația maximă. Așadar, calculează-ți bine timpul în care o bei, pentru când vrei să dai randament maxim.
7. Un studiu recent, realizat de Universitatea Monash, ne arată cum consumul de cafea poate duce la evitarea bolilor hepatice. Conform studiilor, cu două căni de cafea pe zi, reduci daunele cauzate de hepatita C cu până la 13%.
8. Cafeaua poate scădea riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Temelia unei căsnicii fericite
9. Cafeaua poate proteja băutorii de alcool de apariția bolii Parkinson, spun unele studii. Asta nu înseamnă că îî va salva și de riscul îmbolnăvirii ficatului. Așadar, bea alcool în moderație și cafea doar de plăcere.
10. Ca „fun fact”: femeile arabe din trecut puteau divorța rapid dacă soții lor nu le aduceau suficientă cafea. Era una dintre cerințele de dinaintea nunții. Iar de aici deducem că aromata cafea era, și încă este uneori, temelia unei căsnicii fericite și de durată