Mai bine de o treime dintre femei și unul din 10 bărbați își vopsesc părul în mod regulat. Dacă ești unul dintre ei, atunci află că ți-ai putea otrăvi lent organismul cu compuși foarte toxici, care dau reacții alergice și pot duce la apariția animitor tipuri de cancer. Conform Daily Mail, oamenii de știință britanici, angajați ai companiei Green Chemicals, cu sediul în Leeds, avertizează că vopselele pentru colorarea părului acasă, precum și vopselele folosite la saloane scumpe, prezintă un risc potențial pentru sănătatea populației. Aceștia spun că produsele chimice găsite în vopselele permanente de păr reacționează cu fumul de tutun, gazele de eșapament, și alți poluanți din aer, formând compuși foarte toxici, cauzatori de cancer, numiți N-nitrozamine.
Cafeaua ca înlocuitor
Compuși care au fost interziși în industria cosmetică, dar care, aparent, însă se folosesc pe piață. „Profesorul David Lewis, unul dintre autorii studiului, și un expert în chimia diferitelor coloranți, a declarat: în acest stadiu, nu putem fi siguri de cantitatea de N-nitrozamine produsă sau de nivelul de risc al acestor compuși, însă este clar că există un pericol potențial”, arată Daily Mail. Cu o populație în curs de îmbătrânire, oamenii de știință se tem că folosirea vopselelor de păr va crește dramatic în următorii ani. Pentru a-ți feri părul și întregul organism de chimicale, încearcă și o altă variantă de vopsire a părului. O variantă naturistă cu cafea.
Cum folosești cafeaua pentru vopsirea părului
Coloranții naturali, cum ar fi cafeaua, nu sunt permanenți, dar cel puțin scapi de riscul împolnăvirii. Cafeaua are capacitatea de oferi părului tău, indiferent de culoare, o strălucire incredibilă. Adâncește blondul deschis sau părul blond închis și evidențiază partea mai întunecată a părului închis la culoare, conferindu-i o nuanță frumoasă de ciocolatiu.
1) Fierbe o ceașcă de cafea tare, organică, de preferință espresso. Lasă să se răcească la temperatura camerei.
2) După ce s-a răcit, amestecă 2 căni cu balsam organic cu 2 linguri de zaț și o cană de cafea rece, abia preparată. Freacă bine amestecul. Pentru a evita substanțe chimice, asigură-te că iei un balsam organic de calitate.
3) Aplică amestecul pe păr și lăsă-l aproximativ o oră. Se clătește bine părul cu apă. Dacă nu vedeți efectul dorit după prima încercare, repetați procedura de câteva zile consecutive, până când vezi diferența.
Clătire cu cafea pentru creșterea părului
Conform unui alt studiu publicat în International Journal of Dermatology, cafeaua poate fi benefică pentru creșterea părului. Astfel, dacă vrei doar luciu, nu și culoare, folosește această rețetă de clătire a părului cu cafea, în schimbul celei de mai sus.
Se spală părul cu un șampon natural, apoi se toarnă o ceașcă de cafea peste păr și se vrează ușor scalpul cu ea. Pentru a stimula culoarea părului, poți adăuga la clătire și zațul de la cafea. Se lasă timp de 20 de minute, apoi se aplică oțet de mere (subțiat cu apă) pentru clătirea cafelei din păr și obținerea unui luciu suplimentar. La final, părul se clătește cu apă caldă.
Atenție: dacă folosești regulat cafeaua la clătirea părului, ai grijă să pui un filtru de pânză deasupra scurgerii de duș, pentru a evita înfundarea tevii cu zaț.