logo site în format text 'totul despre cafea'
boabe de cafea, cafea, cafea verde, cultivare, ferma, ferme, flori de cafea, fructe de cafea, padure

Starbucks vinde o cafea extrem de rară, în ediție limitată

St._Helena_Reserve_Coffee-first1

Nu vă faceți iluzii. Cafeaua nu va exista și pe piața din România. Adesea cunoscută drept insula tropicală unde Napoleon a fost exilat de britanici, cu șase ani înainte să moară, St. Helena (Sf. Elena) este una dintre cele mai misterioase origini ale cafelei și una dintre cele mai căutate de pasionați. Aflându-se în Oceanul Atlantic, la aproximativ 2.000 de kilometri de vestul Africii, ea deține una dintre cele mai izolate plantații de cafea din lume.

Tocmai de aceea, prețul cafelei St. Helena poate depăși 80 de dolari per 250 de grame! Deși băutorii de cafea au foarte puține informații privind producția de cafea din această insulă vulcanică, istoria cafelei de aici a fost sporadică, de la un an la altul simțindu-se diferențe drastice de calitate și cantitate.

10 kilograme, în patru zile!
Iar de la 1 septembrie, prin programul său exclusiv de cafea Starbucks Reserve, gigantul Starbucks oferă una dintre cele mai rare și mici loturi de cafea din lume – cafeaua cultivată în insula vulcanică St. Helena! Însă nu și pentru România. Compania a scos online spre vânzare 204 pungi de cafea din St. Helena, de aproximativ 250 de grame– la $80 per pungă, iar magazinele sale de brand din Peachtree (Atlanta), Harvard Yard (Boston), Williamsburg (New York) și Oak & Rush (Chicago) au anunțat cantități limitate disponibile pentru prepararea cafelei. Iar succesul a fost de-a dreptul uimitor. În doar patru zile de la anunț, în Starbucks Reserve Roastery și Tasting Room din Seattle, unde a fost prăjită cafeaua, au fost vândute aproape zece kilograme. Iar numărul doritorilor crește.

O treime din producția totală a insulei
În total, Starbucks a prăjit aproape 100 de kilograme de cafea din St. Helena, cifra ce reprezintă o treime din producția totală a insulei pentru anul agricol, a declarat Starbucks. Situat între Rio de Janeiro, Brazilia și Africa de Sud-Vest, insula vulcanică de 47 mile patrate, este accesibilă doar printr-o călătorie de câteva zile prin Angola, unde se află cel mai important aeroport comercial. Cafeaua cultivată pe insulă este considerată, în general, a fi un soi bourbon „verde cu vârf”, care își are originea în Etiopia și care și-a făcut drum spre insula St. Helena la începutul anilor 1700, prin comerciantul cu capital britanic East India Company, prin intermediul portului Moca în Yemen.

„O ceașcă delicată, cu arome florale subtile”
Exportul de cafea din St. Helena a început în anii 1990, sub dirijarea englezului David Henry. În conformitate site-ul de turism sthelenaisland.info, la sfârșitul anilor 1990, în perioada de glorie a insulei, aici se cultiva cafea pe aproximativ 18 de acri. Existau aproximativ 20.000 de copaci, cu un potențial de a produce 12 de tone de cafea verde pe an, dintre care un sfert era destinat exportului. Pe la mijlocul anilor 2.000, industria a avut o cădere, iar astăzi mai există doar câțiva acri dedicați culturii de cafea.

„Suntem încântați să putem împărtăși această cafea specială. Este o ceașcă delicată, cu arome florale subtile, de citrice moi și caramel. Acesta este doar un exemplu despre modul în care compania noastră și relațiile de lungă durată cu fermierii ne permit să le aducem clienților noștri cafele incredibile”, a declarat specialistul de cafea Starbucks, Leslie Wolford, despre darul oferit de St. Helena.

Ultimele articole