O ceasca de espresso puternic inainte de degustarea unui vin este considerata o crima printre cunoscatori! Totusi, unul dintre cei mai cunoscuti critici si degustatori de vinuri, Harvey Steiman, nu este de acord si considera ca vinul si cafeaua pot fi baute impreuna, distrugand mitul comun cum ca aroma vinului este influentata de cafea.
Steiman a facut aceste afirmatii dupa testarea unui meniu neobisnuit, de la restaurantul Kona din Hawaii, care a „cuplat” varietatile de vinuri cu diferite tipuri de cafea, pentru o sesiune de degustare. In urma experimentului, Steiman a declarat: „Am degustat vinul la inceput […] apoi am incercat ce am considerat ca ar putea fi un gen de cafea paralel. Tot gustand, a devenit clar foarte repede ca niciuna dintre bauturi nu a influentat-o pe cealalta”.
Aceasta concluzie contrazice credinta populara printre degustatorii de vinuri traditionali, care considera ca aroma cafelei le influenteaza perceptia in momentul degustarii vinurilor.
Si totusi, in aer ramane intrebarea…cum influenteaza vinul la randul lui, gustul cafelei?!