Efectele consumului de cafea asupra sanatatii sunt discutate de multi ani, cafeaua fiind la nivel mondial cea mai populara bautura, dupa apa. Consumul de cafea a fost asociat de-a lungul timpului cu declansarea bolilor cardio-vasculare, insa consumata cu moderatie, cafeaua poate avea adevarate benefcii asupra sanatatii.
Cafeaua contine nutrienti esentiali si este bogata in antioxidanti
Boabele de cafea pe care le rajnim pentru a obtine ceasca de cafea zilnica sunt extrem de bogate in nutrienti, in special vitaminele B si minerale. O cana de cafea obisnuita (250 ml) asigura 11% din DZR de riboflavina (vitamina B2), 6 % din DZR de vitamina B5, 2 % din DZR de tiamina (vitamina B1) si niacina (vitamina B3), 1 % din DZR de acid folic, si fosfor si 3 % din DZR de magneziu si potasiu.
Cafeaua contine cofeina, stimulent ce imbunatateste functiile creierului si metabolismul
O ceasca normala de cafea contine aproximativ 90-100 mg cofeina, cel mai cunoscut stimulent pentru creier si metabolism. Ajunsa in organism, cofeina blocheaza functiile hormonului inhibitor din creier numit adenozin, crescand astfel activitatea creierului si eliberand neurotransmitatori precum norepinefrina si dopamina, ce reduc oboseala si ne fac sa ne simtim mai energici, mai vigilenti si mai bine dispusi. Cofeina stimuleaza astfel si metabolismul cu 3 pana la 11 % si creste performanta fizica cu 11-12 %, ajutandu-ne sa ardem mai multe calorii decat in mod obisnuit.
Cafeaua previne imbatranirea creierului, reducand riscul de Alzheimer si Parkinson
Studiile au aratat ca cei ce consuma cafea regulat, au un risc redus cu 65% de dezvoltare a Alzheimerului, cea mai comuna boala neurologica si o cauza a dementei, in comparatie cu cei care nu consuma cafea. In acelasi timp, la consumatorii de cafea riscul de a suferi de Parkinson in ultimii ani de viata este redus si el cu 32 % pana la 60 %.
Cafeaua previne aparitia diabetului de tip 2
Bautorii de cafea sunt mult mai putin expusi riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2, in urma studiilor observandu-se ca un consum zilnic suplimentar al unei cafele si jumatate, timp de patru ani, reduce cu 11% riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2. In schimb, expertii au remarcat ca probabilitatea de diabet creste cu 18% cand se reduce consumul zilnic de cafea la una sau doua cesti.
Cafeaua previne bolile de ficat
Cei care beau din cand in cand cate o ceasca de cafea prezinta un risc cu 29% mai mic sa se imbolnaveasca de ficat, decat cei care nu obisnuiesc sa consume cafea. Mai mult decat atat, cei care isi beau cu regularitate cafeaua de dimineata au un risc de a dezvolta un cancer de ficat cu 42% mai mic in raport cu cei care nu sunt amatori de cafea.
Cafeaua scade riscul de depresie
Consumatorii de cafea au in risc cu 20 % mai mic de a face depresii, in comparatie cu cei care nu beau cafea deloc. Cercetatorii de la Harvard au confirmat in urma studiilor faptul ca adultii care beau intre doua si patru cesti de cafea pe zi sunt feriti de depresii, cofeina fiind un stimulent bun pentru neurotransmitatorii cerebrali cu efect antidepresiv – serotonina, dopamina si noradrenalina.
Bautorii de cafea traiesc mai mult
Bautorii de cafea traiesc mai mult decat persoanele care nu beau cafea, conform unui studiu realizat de Institutul National de Cercetare a Cancerului din Statele Unite ale Americii. Rezultatele studiului arata ca a fost inregistrata o crestere a sperantei de viata mai mare in cazul persoanelor care consuma cafea, comparativ cu cei ce stau departe de aceasta bautura. Studiul a gasit o legatura intre riscul de a muri devreme si cantitatea de cafea consumata, comparativ cu persoanele care nu beau cafea, cele care consuma trei sau mai multe cesti de cafea pe zi avand un risc cu 10% mai scazut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, problemelor respiratorii, diabetului sau infectiilor.