Caffè Latte – se prepara dintr-o portie de espresso, amestecata cu lapte fierbinte(aburind). Atentie, nu se foloseste spuma de lapte! Intalnim deseori si Caffe Latte cu un guler de spuma, ba chiar si cu diverse „desene” create in spuma, insa reteta originala este cea fara spuma de lapte. Dealtfel, spuma face si diferenta dintre Caffe Latte si Cappuccino.
O Caffe Latte ar trebui să contina aproximativ 120-150 ml de lapte. Proportia este de o treime espresso, doua treimi lapte.
Se serveste în pahare înalte, rezistente la căldură. Caffè Latte este cafeaua perfecta pentru cei carora le place o cafea cu lapte care pastreaza in acelasi timp aroma initiala cafelei. Este ideala pentru micul dejun, dar este binevenita în orice moment al zilei.
Espresso
Espresso este o cafea concentrata, cu aroma puternica, textura groasa, obtinuta sub presiune, prin trecereea aburului de la apa aproape fiarta prin boabe de cafea macinate foarte fin. In urma acestui proces, rezulta o cafea foarte aromata cu spuma groasa, maronie deasupra, si cu un continut de cofeina mai ridicat decat la alte bauturi preparate din cafea. Espresso este din acest motiv de multe ori baza pentru alte bauturi cum ar fi caffe latte, cappuccino, caffe machiato, cafe mocha sau americano.
Cappuccino
Cappuccino este o bautura traditional italieneasca, avand espresso la baza, la care se adauga lapte fierbinte si spuma de lapte deasupra. Numele acestei bauturi vine de la calugarii Cappuccini, mai exact de la culoarea vesmintelor lor. Desi Cappuccino este apreciat de consumatorii de cafea peste tot in lume si in general comandat dupa-amiaza sau dupa cina, datorita continutului de lapte care il face mai slab decat o cafea obisnuita, in Italia aceasta bautura este consumata in general pana in ora 10:00 dimineata, impreuna cu un mic dejun continand produse de patiserie.
Caffe Americano
Cafeaua americana se prepara adaugand diverse cantitati de apa fierbinte peste espresso, facandu-l mai slab, cum este cafeaua la filtru, dar aroma usor diferita. Se pare ca numele „Americano” a fost dat de italieni acestui tip de cafea in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand soldatii americani din Italia diluau espresso cu apa fierbinte, pentru a ii da un gust mai apropiat de cel cu care erau obisnuiti.
Caffe Macchiato
Caffe Macchiato sau Espresso Macchiato se prepara dintr-un espresso si o cantitate mica de lapte, insusi numele „Macchiato” sugerand acest lucru. Macchiato inseamna „marcat” sau „patat”, de aici si bautura preparata din espresso cu o „pata” de lapte. Astazi, in Italia, Caffe Macchiato este preparata intr-un pahar mic in care se toarna spuma de lapte si apoi se scurge o cescuta de espresso prin centrul spumei. Caffe Macchiato a luat acest nume din cauza ca barmanii aveau nevoie sa le explice chelnerilor diferenta dintre espresso obinuit si cel cu un strop de lapte in el.
Cafeaua Turceasca
Cafeaua turceasca este defapt obisnuita cafea la ibric, o varianta preferata de multi acasa, in lipsa unui espresor sau al unui filtru de cafea. Asa cum probabil stim cu totii, o ceasca de cafea la ibric se prepara fierband 2-3 lingurite de cafea prajita si macinata fin, impreuna cu putin zahar, urmand apoi sa fie turnata intr-o ceasca si lasata cateva minute pentru ca zatul sa se aseze.
Caffe Frappe
Caffe Frappe este o bautura rece pe baza e cafea instant (nes), originara din Grecia, unde a fost inventata accidental in anul 1957 in Salonic. Este foarte populara in Grecia si Cipru, mai ales in timpul lunilor calduroase, dar a fost de asemenea raspandita si in alte tari. Caffe Frappe se prepara amestecand nes si zahar cu putina apa si agitandu-le un minut-doua intr-un shaker sau mixer. Continutul se toarna apoi intr-un pahar inalt, peste care se adauga lapte, apa rece si cuburi de gheata, precum si diferite tipuri de inghetata sau siropuri, dupa gust.